Martin Romö – Så skapar jag en vinnande kultur

Marknadsföreningens lunch 5 oktober 2018
Sammanfattning för er som missade detta eller som vill höra de viktigaste punkterna igen!

Martin Romö – Så skapar jag en vinnande kultur!
Martin, som ursprungligen kommer från Sundsvall, har en bakgrund inom elitidrotten, och har dessutom under sin aktiva elitidrottskarriär som ishockeyspelare haft en framgångsrik civil karriär.

Idag leder han tillsammans med Sebastian Lauritzen det relativt nystartade företaget We are you Sports and Beyond.
Under lunchföreläsningen idag var Martin med för att inspirera oss och för att berätta om filosofin bakom företagsidén.
Martin anser att elitidrott, arbetsliv och privatliv fungerar på samma sätt, det startar med en tydlig målbild av en (gärna hög) målsättning, där man ser målet visuellt framför sig och funderar på hur det skulle kännas att vara där. Det var när han förstod att inte alla andra tänkte i målbilder som han förstod att det var något av hans superkraft.
När han började spela hockey var NHL det självklara målet, men på hockeygymnasiet i Timrå hände något som förändrade hans liv. A-laget tränade direkt efter. De låg steget under elitserien och jobbade samtidigt, för att få ekonomisk stabilitet även för livet efter hockeyn.

Då satte sig Martin målet att först satsa på hockeyn tills han var 23, därefter spela och jobba till han var 30, hoppa av hockeyn och bara jobba – och så gjorde han det.
När han tränade gav han 100 % och när han jobbade var det samma sak 8 timmar per dag. När han började som butikssäljare var målet solklart att bli butikschef. Så blev det.
Med hjälp av en tydlig målbild tar man sig mycket snabbare till målet..

Att fundera över vad ens konkreta, högsta mål är, berätta om det och sedan göra det, är sättet att få förutsättningar för att göra jobbet. Det är dock viktigt att vara lojal mot sig själv och leva sin egen dröm, inte någon annans.

När företaget plötsligt går så bra att man har jobb över båda öron är det dags att se över nuläget och sätta nya mål.
För elitidrottare är det viktigt att jobba med livet efter prestationen, att se över nuläget då, vem man är och förstå vikten av att jobba med sig själv.
För att skapa ett vinnande team eller företag delade han fem viktiga steg med oss:

1. MÅLBILD Attrahera och inspirera, ställ frågan VARFÖR?
2. NULÄGE Var startar du?
3. HUR? Värdegrunden och spelregler
4. VEM? Medarbetarna är a och o, komplettera gruppen utifrån uppgiften
5. ÄGA resan, var lojal mot dig själv, plantera rätt målbild i gruppen!

Ställ frågor som Vad är rätt för mig?, lev inifrån och ut, våga 100 % och låt inte andra säga att det inte går!

Frågor från Kjell Carnbro och publiken:
Varifrån kommer företagsnamnet? Affärsidén bygger på att förmedla egna erfarenheter, både misstag och rätt val.
Kompromissar du någonsin med en satt målbild? Aktiviteterna på väg mot målet konkretiserar det, målet är inte 100 % tydligt från början.
Vilka paralleller kan man dra mellan lagledar- och ledarskap? När Martin såg att Henrik Zetterberg gjorde laget bättre, oavsett vilket lag det var. Han insåg att framgångsformeln var att få andra att växa, något han har hållit fast vid sedan dess. Andra viktiga delar är att ta vara på olika kompetenser, bygga team, och byta ut folk som inte vill bidra, eftersom laget lyfts otroligt när dessa personer byts ut.

Martins och Sebastians webbplats WE ARE YOU SPORTS AND BEYOND går live om fyra veckor och Marknadsföreningen tackar för besöket och önskar dem stort lycka till!